Starbucks maten

Starbucks maten op display
Starbucks maten op display

Starbucks kent van origine twee maten Short (240 ml) en Tall (354 ml), met de tijd zijn daar de maten Grande (473 ml) en Venti (591ml) bij gekomen. Tegelijk is de maat Short in vergetelheid geraakt, de maat zie je op de menukaart enkel nog staan bij de Flat White en de Kids Hot Chocolate, echter kan je de barista nog steeds vragen om alle andere drankjes in de maat Short te maken, je betaalt hier iets minder voor. Bestel je een kleine koffie, dan krijg je een Tall drankje.

Hiernaast is er nog de maat demi (max 89 ml) voor de espresso’s en de maat mini (295 ml); beperkt verkrijgbaar in de zomer voor koude drankjes, deze maat is een alternatief voor de short die niet gevoerd wordt voor koude dranken. De maat Trenta (887 ml), ook enkel voor koude dranken, wordt niet in Nederland gevoerd.

De betekenis van Short en Tall spreekt voor zich, kort en lang. Grande (zeg grawn-day) staat voor groot in het Italiaans, Portugees, Spaans en Frans. Venti en Trenta betekenen 20 en 30 in het Italiaans, de Venti bevat namelijk 20 fluid ounces en de Trentra 30 fluid ounces. Demi betekent half in het Frans, onduidelijk is waarom voor deze maat geen Engelse of Italiaanse woord gebruikt is.

De maten Demi, Short, Tall, Grande & Venti naast elkaar.
De maten Demi, Short, Tall, Grande & Venti naast elkaar.

Reacties

reacties